Εδαφοβελτιωτικό EcoPlant - Διάφορα


Οικολογικό αντιπαγωτικό εδαφοβελτιωτικό διάλυμα και βελτιωτικό φυτών EcoPlant
(Ελεύθερη διακίνηση: 2092/91 & 2381/94 της ΕΕ),

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας: Αριθμ. Πρωτ. 15/Φ 14.2, 25061/5991/07 (Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Άδεια εξαγωγής (60/12070)
 
Το προϊόν κυκλοφορεί και στην Τουρκία (Αντιπρόσωπος: Hakan Çalışır) και Ολλανδία
Το EcoPlant (ΕκοΠλάντ) είνα ένα οικολογικό εδαφοβελτιωτικό προϊόν μικροβιακής προέλευσης, το οποίο παράγεται μέσω μικροβιακής ζύμωσης από διάφορα σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη, γλυκερίνη κτ.).
Τα εδαφοβελτιωτικά προστίθενται στο χώμα και βελτιώνουν την ανάπτυξη,
παραγωγή, ανθεκτικότητα και υγεία των φυτών.
 
Εδαφοβελτιτικό και βελτιωτικό φυτών EcoPlant
- Επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών και δένδρων
- Αυξάνει πολλαπλώς την παραγωγικότητα
- Ενδυναμώνει τους αμυντικούς μηχανισμούς
- Ελαχιστοποιεί την χρήση φυτοφαρμάκων και συμβατικών λιπασμάτων
- Εμποδίζει το σκάσιμο του καρπού (κεράσια, σταφύλια κτλ.)
= Επιμηκύνει την διάρκεια παραγωγής στα οπωροκηπευτικά

Ιδιότητες του EcoPlant:

Ενεργοποίηση του μεταβολισμού ανθών, φυτών, δένδρων, οπωροκηπευτικών και θάμνων (π.χ καλαμπόκι, σιτηρά, καλλωπιστικά, βαμβάκια, καπνά, τριφύλλια, ελαιόδεντρα, αμπέλια, οπορωφόρα δέντρα, ρόδια, ακτινίδια, οπωροκηπευτικά, θερμοκήπια, φράουλες, δάση κτλ.)  
-
Αύξηση της χλωροφύλλης, φωτοσύνθεσης (παραγωγή ενέργειας) και παραγωγικότητας (τα φυτά αποκτούν έντονο σκούρο πράσινο χρώμα) 
-
Προστασία δένδρων (π.χ. ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή κτλ.), φυτών, ανθών και καλλωπιστικών από τον παγετό κατά την χειμερινή και εαρινή περίοδο (ανθοφορία, καρποκράτηση και καρπόδεση, πρωιμότητα παραγωγής)
-
Παρεμπόδιση της παρουσίας ψείρας, βακτηρίων και μυκήτων σε διάφορα δέντρα και άλλα φυτά (παρατηρήσεις χρηστών και του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας Πυθία)
-
Το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται επίσης και διεισδύει βαθύτερα ανευρίσκοντας περισσότερο νερό και θρεπτικά, οπότε τα φυτά και τα δένδρα αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στην έλλειψη θρεπτικών.
-
Αύξηση και ενεργοποίηση της αφομοίωσης και απορροφητικότητας των συστατικών των παραδοσιακών και οργανικών (κοπριά) λιπασμάτων (π.χ. φωσφορικά, ασβέστιο, κάλιο, ιχνοστοιχεία κτλ.) και αύξηση της παραγωγικότητας.
-
Επιτάχυνση (2-3 φορές) της ανάπτυξης ανθών, φυτών (π.χ. τριφύλλι, γκαζόν, τριαντάφυλλα), οπωροκηπευτικών, δένδρων (ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, δενδρύλια), καλλωπιστικών και θάμνων (πευκολέμονο) (αυξητικοί παράγοντες, αφομοίωση θρεπτικών στοιχείων, ανθεκτικότητα) 
-
Έντονη ανθοφορία και κράτημα του καρπού (οπωροκηπευτικά, οπωροφόρα, ελαιόδεντρα, άνθη, καλλωπιστικά φυτά, ψυχανθή κτλ.)
-
Παρεμπόδιση της παρουσίας μυκήτων, βακτηρίων, εντόμων και σκουληκιών (ψείρες, κάμπιες, πάστρα, περονόσπορος, κυκλοκόνιο κτλ., παρατηρήσεις χρηστών)
-
καταπολέμηση της κόλλας (κομμίωση), εξυγίανση των δένδρων (κερασιές, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμυγδαλιές κτλ.) και επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους. Η κόλλα (πολυμερή) στεγνώνει (ξεραίνεται) και απομακρύνεται εύκολα από το δένδρο.
- Εμποδίζει το σκάσιμο του καρπού (π.χ. κεράσια, σταφύλια, ρόδια κτλ.)    

 

 

 Εικόνα: Κεράσια (Αντάλια, Τουρκία)

Εξήγηση της δράσης του EcoPlant (Δρ. Σάββας Γεω. Αναστασιάδης)
Αντίστοιχα με το φαινόμενο της παραγωγής πολυμερών ουσιών στους μικροοργανισμούς σε ξηρά περιβάλλοντα (έλλειψη νερού) και κάτω από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες (μή βέλτιστες θερμοκρασίες, περιορισμός θρεπτικών κτλ.) τα δένδρα συνθέτουν πολυμερείς ουσίες ως αντίδραση (αμυντικός μηχανισμός) στις επικρατούσες αντίξοες συνθήκες (ξηρασία, έλλειψη θρεπτικών και ιχνοστοιχείων και προφανώς έλλειψη ενέργειας).  Λόγω
ελλιπούς ενέργειας τα δένδρα δεν δύνανται να προσλάβουν και να μεταφέρουν το νερό στα υψηλότερα σημεία, οπότε συνθέτουν πολυμερείς ουσίες για να αναπληρώσουν τις καρβοξυλικές ομάδες (OH) του νερού.
- Το εδαφοβελτιωτικό EcoPlant (ΕκοΠλάντ) δρα σε ενεργειακό και τροφικό επίπεδο βοηθώντας στην αφομοίωση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, παραγωγή ενέργειας μέσω έντονης φωτοσύνθεσης και στην αφομοίωση και μεταφορά ύδατος μέχρι και στα υψηλότερα σημεία των δένδρων.
- Δένδρα με κωμίωση επανήλθαν πλήρως και παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες στην επόμενη σεζόν (ροδάκινα, κερασιές, δαμασκηνιές κτλ.).

 Αραιώσεις για ψεκασμούς (διαφυλλικά) και ριζοπότισμα

1 λίτρο προϊόντος (EcoPlant) αραιωμένο σε 5 λίτρα νερού (μεγάλα δένδρα) ή 1 προς 25 λίτρα νερό (δένδρα, μεγάλα φυτά κτλ.) ή αραίωση 1 προς 50 ή 1:100 για άνθη και μικρά φυτά (οπωροκηπευτικά, γκαζόν κα.)

– Λίπανση, ταχύτερη ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας, παρεμπόδιση (μυκητιάσεις, ψείρα, σκουλήκια, διάφορα έντομα) και αύξηση της ανθεκτικότητας – π.χ. 20 λίτρα προϊόν σε 500 λίτρα νερό ισοδυναμεί με αραίωση 1 προς 25.

1 προς 20 έως 25 λίτρα νερό – Λίπανση (ριζοπότισμα), Πρόληψη, Παρεμπόδιση και αύξηση της ανθεκτικότητας (ψείρα, σκουλήκια, βακτήρια, μύκητες, π.χ. κυκλοκόνιο, πάστρα κτλ.), Αύξηση της ανθεκτικότητας (20 λίτρα σε 500 λίτρα νερό)

0,5-1 λίτρα εδαφοβελτιωτικό EcoPlant και 3-10 λίτρα νερού ανά ενήλικο δέντρο ελιάς (λίπανση, παγοπροστασία)

1 λίτρο προϊόν σε 5 νεαρά δένδρα 2 ετών ή ύψους 2 μέτρων)


Χρήσεις:
- Το εδαφοβελτιωτικό προϊόν EcoPlant είναι υγρό διάλυμα ζύμωσης μικροβιακής προέλευσης (παράγεται με την βοήθεια μικροοργανισμών από ανανεώσιμα βιολογικά θρεπτικά συστατικά, επιτρεπτά για χρήση ως τρόφιμα) και χρησιμοποιείται ως ποιοτικό ποτιστικό στην περιοχή του κορμού και του ριζικού συστήματος επιφανειακά ή διαφυλικά.
- Η δοσολογία και η τιμή είναι ενδεικτική και αναγράφεται στην συσκευασία του προϊόντος (συνήθως αραιώνεται 1 λίτρο προϊόν σε 25 λίτρα νερό ή 1 λίτρο σε 50 για μικρά φυτά, καλλωπιστικά και άνθη)
- Ενδεικτική δοσολογία ανάλογα με την συγκέντρωση του προϊόντος, το μέγεθος ή του είδους του δέντρου και άλλων φυτών.

 Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα του προϊόντος, εμποτίζουμε ανάλογα με την συγκέντρωση του βιολογικού προϊόντος και το μέγεθος και το είδος του δέντρου ενδεικτικά με μισό ή 1 λίτρο διαλύματος ζύμωσης (EcoPlant), αραιωμένο (1 προς 3-25 λίτρα νερό) ή ανάλογα με την συγκέντρωση του προϊόντος) ή χωρίς αραίωση το ριζικό σύστημα στην περιοχή του κορμού κάθε δένδρου και προσθέτουμε επιπλέον 5-6 λίτρα νερό για την καλύτερη αφομοίωση του προϊόντος. Στα φυτά, δένδρα και οπωροκηπευτικά χρησιμοποιούμε αραιώσεις από 1:25 (δένδρα ενήλικα φυτά) έως και 1:50 ή 1:100 λίτρα νερό (καλλωπιστικά, άνθη, νέα φυτά, οπωροκηπευτικά). 

Αποτελέσματα του εδαφοβελτιωτικού σκευάσματος EcoPlant

Ελαιόδεντρα: Προστασία από τον παγετό κατά την χειμερινή και εαρινή περίοδο, Επιτάχυνση της ανάπτυξης (2-3 φορές μεγαλύτερα σε 4-5 μήνες), αυξημένη ανάπτυξη (βιομάζα, καρπός), έντονη ανθοφορία, καρπόδεση και καρποκράτηση, αύξηση της παραγωγικότητας (καρπός, μέγεθος του καρπού), αύξηση περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο (π.χ. 25%), αύξηση της ανθεκτικότητας (κυκλοκόνιο, βαμβακάδα, δάκος, πυρηνοτρίτης και άλλες ασθένειες), έντονη ανθοφορία και κράτημα και ανάπτυξη του καρπού. 170 δένδρα 6 ετών παρήγαγαν 8-9 τόνους ελιές (2009, Ασκός Θεσσαλονίκης, 600 μέτρα υψόμετρο).  Δένδρα 10-15 ετών χωρίς ιδιαίτερη παραγωγικότητα στο παρελθόν παρήγαγαν 80 κιλά ελιές ανά δέντρο με 23-25% περιεκτικότητα σε λάδι (Σοχός Θεσσαλονίκης, 2009, 650 μέτρα υψόμετρο) μετά την χρήση του προϊόντος ΕκοΠλάντ (EcoPlant). 

Τα καλύτερα αποτελέσματα σε ελαιόδενδρα επιτυγχάνονται με την χρήση του εδαφοβελτιωτικού EcoPlant (ΈκοΠλάντ) σε αραίωση 1 προς 25, Διαφυλλικά (ράντισμα) και με ριζοπότισμα. Για μεγάλα ελαιόδενδρα ενδύκνειται μισό με ένα λίτρο προϊόντος ανά δένδρο και έτος. ΄Για μικρά δένδρα αρκεί ένα λίτρο αναραίωτου προϊόντος για 5-10 δένδρα. Μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότερη χρήση έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα. Με την χρήση του εδαφοβελτιωτικού ΕκοΠλάντ (EcoPlant) μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η χρήση φυτοφαρμάκων και συμβατικών λιπασμάτων, επειδή λειτουργεί εκτός των άλλων ως μεταφορέας των θρεπτικών συστατικών. Τα δένδρα αποκτούν έντονο σκούρο μαυροπράσινο χρώμα (έντονη δραστηριότητα φωτοσύνθεσης, παραγωγή ενέργειας και προϊόντος). 

 

Το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται επίσης και διεισδύει βαθύτερα ανευρίσκοντας περισσότερο νερό και θρεπτικά, οπότε το δένδρο αποκτά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία. 

Κάστανα: παρατηρήθηκε επιτάχυνση της ανάπτυξης, αυξημένη ανάπτυξη (βιομάζα, καρπός), έντονη ανθοφορία,  καρποκράτηση, καρπόδεση, μεγαλύτερος καρπός (π.χ. 37 και 32 γραμμάρια) και αύξηση της παραγωγικότητας (καρπός, μέγεθος του καρπού) όπως επίσης και αύξηση της ανθεκτικότητας σε ασθένειες, έντονη ανθοφορία και κράτημα και ανάπτυξη του καρπού.

 
Κάστανα (Αυγή Θεσσαλονίκης, 650 μέτρα υψόμετρο)

Οπωροφόρα δέντρα: παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ανάπτυξη των δένδρων και δενδρυλλίων, αύξηση της παραγωγικότητα και άριστη ποιότητα και γεύση, έντονη ανθοφορία και καρποφορία (καρποκράτηση, καρπόδεση) και μεγαλύτερος καρπός. Παρατηρήθηκε μη παρουσία μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών όπως και διαφόρων εντόμων (π.χ. ψείρες). Καθαρός καρπός σε κερασιές, βύσσινα, βερίκοκα, ροδάκινα κτλ (δεν σκάει ο καρπός, δεν εμφανίζονται σκουλήκια). Το προϊόν EcoPlant (ΈκοΠλάντ) επιμηκύνει επίσης σημαντικά την διάρκεια ζωής των δένδρων (δεν αρρωσταίνουν, δεν ξεραίνονται).

 
Βίσσυνο (Αυγή)


Ροδάκινα: παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα σε ψείρες και μελούρα, έντονη ανθοφορία, καρποκράτηση, καρπόδεση και μεγαλύτερος καρπός (π.χ. 460 γραμμάρια καρπός ροδάκινο το 2008 και 462 γραμμάρια άριστης ποιότητας και γεύσης το 2009 (Φάρμα Νικόλαου Χαλκίδη, Αυγή Θεσσαλονίκης). Χωρίς αραίωση, ο καρπός έχει τουλάχιστον το φυσιολογικό μέγεθος. Το προϊόν EcoPlant (ΈκοΠλάντ) επιμηκύνει επίσης σημαντικά την διάρκεια ζωής των δένδρων. 

- Αχλάδια: παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα σε ψείρες και μελούρα, σκουλήκια (δεν εμφανίζονται σκουλήκια),
καρποκράτηση, καρπόδεση (παρατηρήθηκε νορμάλ μέγεθος καρπού χωρίς καμία αραίωση στο δένδρο)
(Χαράλαμπος Τερζίδης και οπωρώνας Ιωάννη Χαλκίδη, Αυγή Θεσσαλονίκης).
 

Εξυγίανση και επαναφορά δένδρων που ήταν έτοιμα να ξεραθούν (Γέρακας, Ξάνθη).


- Μήλα: παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα σε ψείρες και μελούρα, σκουλήκια (δεν εμφανίζονται σκουλήκια, τετράνυχος),

Καρποκράτηση, καρπόδεση (παρατηρήθηκε νορμάλ μέγεθος καρπού χωρίς καμία αραίωση καρπού στο δένδρο).
Ζυγίστηκε 620 (2008) και 534 γραμμάρια (2009) καρπός μήλου άριστης ποιότητας  
(Φάρμα Νικόλαου Χαλκίδη) και άριστη γεύση και ποιότητα (οπωρώνας Ιωάννη Χαλκίδη, Αυγή Θεσσαλονίκης).   

Εξυγίανση δένδρων που ήταν έτοιμα να ξεραθούν στα ορεινά της Ξάνθης τα οποία επανήλθαν πλήρως (Γέρακας, Ξάνθη).

Ρόδια

 -  Επιτάχυνση της ανάπτυξης (από μισό μέτρο σε 2,5 μέτρα σε διάστημα 3-4 μηνών,  Ξάνθη), έντονη ανθοφορία, καρπόδεση, καρποκράτηση, έντονο χρώμα σαν καλλωπιστικό,  υπερπαραγωγή, άριστη ποιότητα

Σε όλη την Ελλάδα παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο ξεράματος δένδρων ροδιάς και άλλων δένδρων, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, από άγνωστους γενικά λόγους (π.χ. βακτηρίωση, παγωνιά, άλλοι λόγοι). Με την χρήση του EcoPlant προστατεύονται τα ροδόδεντρα και δεν ξεραίνονται, όπως και άλλα δέντρα όπως ροδάκινα, μήλα, κερασιές κα.

Ο χαλκός ως τοξικό βαρύ μέταλλο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των φυτικών οργανισμών και ζώων και προκαλεί για παράδειγμα φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την επαναφορά των δέντρων και χάνεται η παραγωγική σεζόν. Το EcoPlant αναπληρώνει τον χαλκό πλήρως και σε πολύ υψηλότερο βαθμό.

Το εδαφοβελτιωτικό EcoPlant προστατεύει τα δέντρα και άλλα φυτά από τον παγετό, αυξάνει την ανθεκτικότητα τους σε αντίξοες συνθήκες, ξηρασία, διάφορες ασθένειες και δεν ξεραίνονται. Δέντρα που ήταν κίτρινα και έτοιμα να ξεραθούν επανήλθαν πλήρως και δεν ξεράθηκαν (Ρόδια, ελαιόδεντρα, ροδάκινα, βερύκοκα, μήλα, αχλάδια κα.). Το EcoPlant παγώνει στου μείον 30 βαθμούς Κελσίου.

Ροδόδεντρα δύο ετών τα οποία ξεράθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά κόπηκαν λίγο πάνω από το έδαφος και ποτίστηκαν με διάλυμα (εδαφοβελτιωτικό ΕκοΠλάντ) την άνοιξη του 2011. Τα δέντρα ανέπτυξαν κορμό και έφθασαν το 2 μέτρα σε διάστημα 2-3 μηνών (Σταυρός Φαρσάλων, Γρίτζαλης Ευστάθιος, 2011). Τα φυτά ποτίστηκαν με διάλυμα EcoPlant το φθινόπωρο του 2011 για να προστατευθούν από τον παγετό.

- Ακτινίδια: παρατηρήθηκε ταχεία ανάπτυξη, έντονη ανθοφορία, κράτημα του καρπού, μεγαλύτερη παραγωγή, μεγαλύτερος καρπός, καλύτερη ποιότητα καρπού, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του καρπού (Καταχάς Κατερίνης). Παρατηρήθηκε τριπλάσια παραγωγή σε ακτινίδια μεταξύ 2009 (χωρίς EcoPlant) και 2010 (με EcoPlant) (Αλεξανδρούπολη) και πολύ μεγαλύτερος καρπός (Το 2010 ήταν στο ίδιο μέγεθος δύο μήνες πριν την συγκομιδή σε σχέση με το 2009).

Αμπέλια: Παρατηρήθηκε ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγή. Ο καρπός ήταν πολύ μεγαλύτερος με το EcoPlant. Άριστη ποιότητα και αποφυγή σκασίματος του καρπού.

- Μαρούλια: Παρατηρήθηκε σε μαρούλια έπειτα από ψεκασμό (σε δοσολογία 1:25) στα φύλλα ανθεκτικότητα σε θερμοκρασίες παγετού έως -6οC, σε διάρκεια 3 συνεχών ημερών σε αντίθεση με τους μάρτυρες που δεν ψεκάστηκαν (οι οποίοι πάγωσαν), ραγδαία αύξηση της ανάπτυξης και παραγωγής με ριζοπότιζμα (αραίωση 1:50 λίτρα νερό) σε αντίθεση με τα φυτά χωρίς εδαφοβελτιοτικό EcoPlant. Τα φυτά είχαν τρυφερότητα στη υφή τους και άριστη ποιότητα και γεύση σε σύγκριση με τα φυτά χωρίς EcoPlant.

 - Αρωματικά φυτά, άνθη: Σε αρωματικά φυτά (π.χ. βασιλικός) παρατηρήθηκε ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες και επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους όπως επίσης και έντονη και μακράς διάρκειας ανθοφορία.

- Φράουλες: παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγής και ανθεκτικότητας στον παγετό (παραγωγή μέχρι και τον Νοέμβριο), άριστη ποιότητα αύξηση του καρπού.


  - Πεπονιές και καρπούζια: Επιτάχυνση της ανάπτυξης, αύξηση της παραγωγής, πρωϊμότητα  

της παραγωγής, επιμήκυνση της διάρκειας παραγωγής - Μπάμιες: παρατηρήθηκε τουλάχιστον 30% ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Παρατηρήθηκε μη παρουσία μυκήτων, ψειρών και άλλων εντόμων. Τα φυτά ήταν τελείως υγιή από ασθένειες καθ’ όλη την διάρκεια της αναπτυξιακής τους περιόδου. - Μελιτζάνες: άριστη γεύση, υπερπαραγωγή (10 ρίζες μελιτζάνες παρήγαγαν πάνω από 200 κιλά), μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής) (Φάρμα Κλαλιώτη Κωνσταντίνου, Φάρμα Χρήστου Φωτιάδη)

- Ντομάτες και αγγουράκια: παρατηρήθηκε τουλάχιστον 30% ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα (Αγγουράκια: παραγωγή σε 24 ημέρες σε θερμοκήπια, Ντομάτες: επιτάχυνση και αύξηση της ανάπτυξης (3-4 μέτρα ύψος σε 650 μέτρα υψόμετρο, μέχρι και 1 έως 1,2 κιλά ντομάτα, άριστη ποιότητα) και μεγάλη αύξηση και χρονική επιμήκυνση της παραγωγής. Παρατηρήθηκε επίσης η απουσία μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών όπως επίσης και διαφόρων εντόμων. Τα φυτά ήταν τελείως υγιή καθ’ όλη την διάρκεια της αναπτυξιακής τους περιόδου, η οποία ήταν επιμηκυμένη σε χρονική εποχιακή διάρκεια.)

- Πατάτες: παρατηρήθηκε ταχεία ανάπτυξη και πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα (πολύ μεγαλύτερο μέγεθος) σε κήπους και χωράφια (2009). Με το EcoPlant το μέγεθος της πατάτας (δευτερογενείς σπόροι Agria-Jely-Baba από το Περιθώρι Δράμας, Στυλιανός Κέντογλου) έφθασε τα 72 εκατοστά (72 cm) στις 20 Απριλίου (έντονη πρωϊμότητα), ενώ με το παραδοσιακό λίπασμα (11 - 15 - 15) οι πατάτες δεν φύτρωσαν ακόμη. Με τον συνδυασμό του EcoPlant και του συμβατικού λιπάσματος τα φυτά έφθασαν μόνο τα δέκα εκατοστά.  Οι πατάτες φυτεύθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς στο εξοχικό Υπάρχω στην Αυγή Θεσσαλονίκης (650 μέτρα υψόμετρο) στις 25 Δεκεμβρίου 2009 όπου επικρατούσαν θερμοκρασίες διαρκείας κάτω του μηδενός. Οι πατάτες με το EcoPlant φύτρωσαν για δεύτερη φορά (τριτογενείς σπόροι) (60 εκατοστά, Σεπτέμβριος 2010), ένα πολύ σημαντικό της δράσης του EcoPlant.

Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα αποτελεί το γεγονός ότι κατά το διάστημα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα κτλ.) και άλλα σκευάσματα. Μόλαταύτα, δεν εμφανίστηκε καμία από τις συνήθεις ασθένειες της πατάτας όπως π.χ. πυρενόσπορος, αλτενάρια κ.α.

Το ΕκοΠλάντ (μία από τις ανακαλύψεις του Δρ. Σάββα Γεω. Αναστασιάδη, Αυγή Θεσσαλονίκης) είναι ένα προϊόν μικροβιακής προέλευσης, το οποίο παράγεται από φυσιολογικούς μικροοργανισμούς χωρίς την συμμετοχή της γενετικής μηχανικής και μεταλλαγμένων στελεχών μικροοργανισμών. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει τις μεγάλες και ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό άγνωστες δυνατότητες της βιομηχανικής μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας, η οποία θεωρείται ως η επιστήμη του μέλλοντος. Ζούμε στην εποχή της βιοτεχνολογίας θα έλεγε κανείς ενώ η περίοδος του 50-70 θεωρούνταν ως η περίοδος της πυρηνικής ενέργειας με όλα της τα επακόλουθα (καθ. πανεπ. Dr. Hans-Jürgen Rehm, Γερμανία ο οποίος είναι ο δάσκαλος μου και θεωρείται από τους πατέρες της μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας).

Εάν σκεφτεί κανείς ότι γνωρίζουμε μόνον το 1% των μικροοργανισμών πάνω στον πλανήτη, δηλαδή βρισκόμαστε ακόμη σε βρεφικά στάδια στα σπάργανα της μικροβιολογίας, είναι προφανές ότι είναι απεριόριστες οι δυνατότητες της επιστήμης αυτής για την λύση πολύ σημαντικών προβλημάτων που μαστίζουν την ανθρωπότητα, όπως π.χ. πείνα, μόλυνση του περιβάλλοντος, ανίατες και επικίνδυνες ασθένειες, επιδημίες, έλλειψη ενέργειας κτλ. Η επιστήμη της μικροβιολογίας και βιοτεχνολογίας δίνει προφανώς λύσεις στα προβλήματα αυτά με την υπερπαραγωγή προϊόντων βελτιστοποιώντας την παραδοσική γεωργία (π.χ. χρήση του EcoPlant), παραγωγή ελλαλακτικών μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βιομάζας η οποία παράγεται με την παραδοσιακή γεωργία, εξυγίανση του περιβάλλοντος και του εδάφους και την προστασία από διάφορες ασθένειες (π.χ. αντιβιοτικά, εμβόλια, βιολογική φυτοπροστασία κτλ.).

- Άσπρα και μαύρα λάχανα: παρατηρήθηκε ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη και πολύ  μεγαλύτερη παραγωγικότητα (πολύ μεγαλύτερο μέγεθος).

- Μπρόκολα: Παρατηρήθηκε πολύ ταχύτερη ανάπτυξη (4-πλάσια σε μία εβδομάδα μετά την χρήση του εδαφοβελτιωτικού) και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

  Πιπεριές: Επιταχύνει την ανάπτυξη, ελαχιστοποιεί τον χρόνο έναρξης της ανθοφορίας και παραγωγής, προκαλεί έντονη ανθοφορία, καρπόδεση και καρποκράτηση, και αυξάνει το μέγεθος και την ποιότητα του καρπού. Σε πιπεριές προς το τέλος της παραγωγικής τους σαιζόν (15 Δεκεμβρίου), παρατηρήθηκε
μετά από ψεκασμό και ριζοπότισμα με το EcoPlant επαναδραστηριοποίηση των φυτών, έντονη ανθοφορία και διακράτηση και ταχεία ανάπτυξη και μεγέθυνση του καρπού (Θερμοκήπια, Ξάνθη).

 

 

 

- Ψυχανθή (φασολάκια, μπάμιες, μπιζέλια κτλ.): Ταχύτερη ανάπτυξη, έντονη και ταχύτερη ανθοφορία, κράτημα του καρπού, υπερπαραγωγή και μεγαλύτερη διάρκεια εποχιακής παραγωγής

 

 

 

- Τριφύλλια: παρατηρήθηκε τουλάχιστον 30-100% ή και περισσότερο ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα (έντονο σκούρο πράσινο χρώμα, πυκνότερα και μεγαλύτερα σε μέγεθος, βαθύτερο ριζικό σύστημα, περισσότερα θρεπτικά και εύρεση νερού), επιμήκυνση της διάρκειας ζωής και παραγωγικότητας του τριφυλλιού, δεύτερο και τρίτο χέρι σε 14-18 ημέρες), μείωση της ανάπτυξης άλλων αγριόχορτων και λουλουδιών. Δεν εμφανίζονται ούτε σκουλήκια ούτε ψείρες. Απαιτούνται για άριστα αποτελέσματα 5 λίτρα του προϊόντος (EcoPlant) ανά στρέμμα και έτος. Συγκρίνοντας τα αποτελέσατα με το EcoPlant, τό τριφύλι με EcoPlant στο δεύτερο χέρι ήταν 80 εκατοστά (Αυγή, 650 μέτρα υψόμετρο) ενώ χωρίς το EcoPlant στην Ξάνθη μόλις 15-20 εκατοστά (2010).

 

Ενεργειακά φυτά 

Παρατηρήθηκε με το EcoPlant ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγή σε ηλιόσπορα,  φασόλια σόγιας και άλλα ενεργειακά φυτά (το EcoPlant δρα σε ενεργειακό επίπεδο).
Πολλές άλλες εφαρμογές: οπωροκηπευτικά, καλαμπόκι, σιτηρά, τριφύλλια, οπωροφόρα δένδρα, άνθη, θερμοκήπια, εσπεριδοειδή, αναδάσωση (καμένα δάση), ρίγανη, καπνά, ηλιόσπορος, σπαράγγια, ρόδια, καστανιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, ακτινίδια κτλ.

Το προϊόν EcoPlant είναι βιολογικό και οικολογικό, βιοαποικοδομίσημο, βιο-αφομοιώσιμο, ακίνδυνο και μη τοξικό (αποστειρωμένο, συντηρήσιμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα με κλειστό καπάκι).
Τα βασικά υποπροϊόντα του EcoPlant είναι συστατικά διαφόρων τροφίμων.
Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων και κοπιαστικών επιστημονικών σπουδών σε φημισμένα παγκόσμια  πνευματικά ιδρύματα ως επίσης και εκτενών ερευνών και μελετών του Δρ. Σάββα Γεω. Αναστασιάδη. 

Εφαρμογή/έτος και σεζόν

Μεγάλα δέντρα            1 λίτρο/έτος (μία η δύο εφαρμογές) 

Μικρά δέντρα 100-200 γρ/έτος

Οπωροκηπευτικά       >10 γρ./ρίζα και σεζόν  

 Τριφύλλια                               5 λίτρα/έτος   

 Καπνά                                    5 λίτρα ανά έτος   

 Ρίγανη                                    5 λίτρα ανά έτος  

 Σιτηρά             >1 λίτρο/έτος  

 Αμπέλια                      100-200 γρ/έτος

 

Οργανικό εδαφοβελτιωτικό  

(Στερεά μορφή)
(Σύμψωνα με τον κανονισμό
2092/91  & 2381/94 της ΕΕ)